Zapobieganie Powstawaniu Odpadów

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Każdego roku w Polsce wzrasta problem wytwarzania coraz to większej ilości odpadów, dlatego stają się one kluczową kwestią nie tylko środowiskową, ale także ekonomiczną i społeczną. Według badań przeprowadzonych przez Ministerstwo Środowiska każdy Polak wytwarza około 320 kg śmieci rocznie. Pomimo, tego, że konsekwentnie stosuje się coraz nowocześniejsze i skuteczniejsze metody recyklingu odpady są głównym źródłem metanu, który powoduje efekt cieplarniany oraz przyczyniają się do pogorszenia stanu naszego zdrowia.

Bardzo istotne jest uświadomienie każdemu człowiekowi jakie konsekwencje niesie za sobą nadmierne wytwarzanie oraz gromadzenie odpadów. Jest to zjawisko w skali globalnej, jednak walkę z nim może a nawet musi podjąć każdy z nas. Pamiętajmy, że, to my- ludzie jestesmy odpowiedzialni za i tak już bardzo zniszczoną planetę Ziemię, na której żyją nasi bliscy. Zróbmy wszystko, aby następne pokolenia, mogły cieszyć się czystym powietrzem oraz nieskażonym środowiskiem.

Poniżej prezentujemy kilka prostych zasad, dzięki którym można znacznie ograniczyć ilość produkowanych śmieci.

  • Idąc na zakupy zabieraj ze sobą torby wielokrotnego użytku, najlepiej wykonane z materiałów ekologicznych.
  • Jeżeli już weźmiesz ze sklepu torbę foliową, zanim ją wyrzucisz wykorzystaj ją w gospodarstwie domowym np. do pakowania i przechowywania, albo jako torbę na śmieci.
  • O ile to możliwe kupuj napoje w opakowaniach zwrotnych, albo w opakowaniach o dużych pojemnościach. Przygotowuj napoje w domu na bazie wody wodociągowej.
  • O ile to możliwe kupuj środki czystości w opakowaniach o większej pojemności lub w opakowaniach uzupełniających.
  • Nie marnuj żywności, planuj zakupy, nie kupuj nadmiernych ilości produktów, szczególnie o krótkim terminie przydatności do spożycia.
  • Ograniczaj użycie naczyń jednorazowych.
  • Kupuj produkty w opakowaniach nadających się do ponownego użycia, np. w pojemniczkach z tworzywa, które później można wykorzystać w gospodarstwie domowym do przechowywania żywności.
  • Nie kupuj pojemników plastikowych do przechowywania produktów, do tego celu wykorzystuj opakowania po produktach (słoiki, pojemniki z tworzyw, puszki). Jeżeli nie robisz przetworów, słoiki możesz przekazać znajomym, którzy je robią, a butelki amatorom domowych soków i nalewek.
  • Do pakowania drugiego śniadania wykorzystuj pojemniki wielokrotnego użytku lub woreczki, które mogą być używane wielokrotnie.
  • Naklej na skrzynce informację, że nie życzysz sobie ulotek.
  • Przeczytane czasopisma przekaż komuś, kto chętnie je przeczyta, umów się ze znajomymi lub sąsiadami na wymianę czasopism – ograniczysz ilość odpadów i zaoszczędzisz.
  • Rzeczy używane, których już nie potrzebujesz np. meble, sprawny sprzęt AGD, ubrania, książki, zabawki sprzęty sportowe i dla dzieci oddaj instytucjom, które przekażą je potrzebującym.
  • Zanim wyrzucisz odpady surowcowe przygotuj je tak aby nadawały się do recyklingu: ze szklanych opakowań usuń zakrętki, zaciski, gumowe uszczelki oraz resztki żywności, z odpadów papieru i tektury usuń elementy z tworzyw sztucznych i metali (np. spinacze, zszywki i okładki), rozdziel opakowania składające się z różnych tworzyw np. wytłoczki z tworzywa od tekturki, folię aluminiową zamykającą pojemnik z tworzywa po jogurtach lub serkach od pojemniczka.
  • Jeżeli jest to możliwe ogranicz ilość zużywanego papieru: wysyłaj korespondencję pocztą elektroniczną zamiast tradycyjnych listów, zrezygnuj z papierowych faktur i rachunków za media i usługi oraz z tradycyjnych wyciągów bankowych na rzecz dokumentów przekazywanych w wersji elektronicznej, jeżeli musisz coś wydrukować, to drukuj dwustronnie, tam gdzie to możliwe wykorzystuj papier wcześniej zapisany jednostronnie.
  • Jeżeli możesz wymień źródło ciepła na paliwo stałe na ogrzewanie sieciowe lub gazowe. W ten sposób wyeliminujesz zarówno odpady popiołu jak i ograniczysz emisję substancji szkodliwych do środowiska.

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:
Data publikacji:
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin: